Saturday 14 December 2013

~ Dapurku : Apam Gula Hangus

Sbenarnya dah lama niat nak buat apam gula hangus ni.....asyik gugel2....pastu copy paste, entah berapa banyak resepi dah aku copy, buatnyer tidak. Alhamdulillah hari ni niat termakbul dengan ada semangat kerajinan walaupun sambil buat sambil bersilat dengan Hafni.

Lagi satu niat nak bagi jiran2 rasa skali....nak balas la smalam jiran sbelah bagi kuih donat...sedapp gebu, lagi sorang bagi lauk masak lemak pucuk ubi.

Lupa dah resepi ni amik kat blog mana...ape pun thanks pada cik kak punyer blog yg sudi kongsi resepi apan sedap lagi gebu nie....


 Apam Gula Hangus

150 gm gula + 100 ml air - untuk buat gula hangus
70 gm butter / mentega
75 gm susu cair
1 biji telur - aku buh 2 biji (pukul + sedikit vanilla)
150 gm tpg gandum + 1 cmt baking powder - ayak)
75 gm gula

Masak gula sampai perang & gula hancur, kemudian masukkan air. Kacau dgn api perlahan sampai gula hancur. Tutup api & masukkan butter. Agak2 sejuk masukkan susu cair & gula.
Kemudian masukkan telur yg dipukul tadi, then masukkan tepung gandum.
Kacau sebati & tapiskan. Masukkan dlm acuan yg telah disapu sedikit minyak.
Kukus selama 10 - 15 minit.





2 comments:

  1. ila, apasal kat rumah sewa dulu ko tak rajin macm ni...
    sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha....dah jd bini org ni baru rajin...nak2 duk umh xkeje kan....mcm2 rasa nak buat...try la Sa, senang...

      Delete