Salam kawan2......hari ni tringin nak makan kuih ketayap, tapi takde jual kat sini. So, ape lagi....projek dapurku akan bermula lagi hihihi......
Slalu tengok my mom buat kt kmpung, cuma tak pernah buat sndiri. Resepi dah ada, barang2 pun dah ada....cuma mintak tolong asben belikan kelapa je utk buat inti. Daun pandan skrg dah tak perlu brsusah p cari kt kedai....kluar je rumah, petik....perhhhh kan untung berbudi pada tanah....hehe....
Senang je rupanya buat kuih ketayap ni.....lgpun untuk adunan ni dapat 9 - 10 biji je....tak la membazir kan, sebab sy berdua je yg makan....jommm sape2 nak try ada resepi sy kongsi...
Saiz tak sama hehehe.... |
Nie la rupa kejadiannya....yg kecik comel tu last adunan, syg nak buang hahaha utk Hafni comel....abaikan saiz2 yg lain....maklumla 1st prcubaan...tak berapa pakar lg...perhhhh... lepas ni plan nak buat yg ada corak2 plak.....tunggguuuuuuuuuuuu.....
Resepi Kuih Ketayap
Untuk Inti:
Kelapa parut muda
Gula melaka (tambah gula jika kurang manis)
Sedikit garam
Air secukupnya
Simpulan daun pandan
Masak semua bhn sampai sebati & agak kering. Pastikan rasa manisnya mengikut selera msg2.
Untuk Kulit:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air daun pandan
1/2 cawan santan / susu segar
1 biji telur
Sedikit garam
Satukan kesemua bahan, kacau rata & tapiskan. Panaskan pan, sapukan sedikit minyak & tuang sesenduk adunan sambil goyang2kan pan bagi adunan rata & membulat. Masak dgn api perlahan sampai kulit ketayap masak & angkat. Pastu letak inti & gulung.
yah suke kuih ni...;)
ReplyDeletesama la kita yah hehe....kdg2 yg beli kt kedai kurang sedap huhuhu....
Delete