Alkisah dah lama sangat tak makan gulai telur itik....tak penah masak pun sebelum ni. Time keje kat rawang dulu la slalu lunch kat gerai bawah pokok sbelah station KTM Rawang. Nampak je lauk gulai telur itik memang wajib aku amik. Sedap sangat lauk pauk kat situ....murah plak tu, sekarang tak tau la dah naik harga kot kikiki....
Minggu lepas g pasar malam, jumpa telur itik...beli 5 biji RM3.50. Hari ni gulai.......taraaaaaaaaaaa masak 3 biji jer...banyak2 tak habis....
Gulai ni paling simple....
Tumbuk atau kisar kunyit, sedikit cili padi, sedikit bawang besar.
Masak dalam santan, masukkan sebatang serai yg diketuk.
Saya tambah sedikit cili kering kisar....saje nak bagi kuah gelap.
Perasakan.....masukkan telur sebiji2 dan cili besar.
Lauk tambahan....ikan kerisi bakar bersama air asam suka hati hehe......dah lauk gulai, ikan kita bakar la...kurangkan kolesterol gitew....
Air asam tu saya ceduk sesudu stok sambal belacan dalam peti ais.
Tambah air asam jawa....hirisan bawang merah, sedikit jus limau nipis/kasturi.
Pastu ada mangga muda, hiris nipis2...saje nak gantikan buah tomato yg kehabisan stok.
Jangan lupa tambah garam & gula.
Alhamdulillah suka tengok asben berselera makan..... :-)
No comments:
Post a Comment