Sunday, 29 December 2013

~ Dapurku : Bingka Ubi Kayu

Lama betul tak makan ubi kayu, nasib baik la dapat jiran baik hati yang bagi beberapa ketul ubi kayu dari johor. Tapi asalnya tak terfikir pun nak buat bingka....plan nak rebus cicah kelapa jer. Lagipun tak ada pemarut nak parut ubi kayu ni. 

Last minute teringat kat pisau pemotong untuk buat kerepek. Kat bawah pisau tu ada tempat pemarut & kat atas ada tempat perah jus limau. Tanpa mmbuang masa....ku siat2 kulit ubi kayu, potong sederhana besar, then parut. Dapat la stengah kilo (2 cawan).....tengok resepi ubi kayu yang dah parut tu 4 cawan....so kita bahagi 2 semua bahan....

Maaf la tak snap pic kuih yang dah potong hehe.... 


Resepi asal
4 cawan ubi kayu yang diparut
1 cawan gula
2 cawan santan
2 biji telur
1 cmt garam
Sedikit butter / minyak
Pewarna

Gaulkan kesemua bahan sampai sebati.
Tuang dalam loyang yang dah disapu minyak.
Bakar hingga masak.

Alhamdulillah sedappp.....asyik sangat sampai tak sedar habis separuh hehe....


2 comments:

  1. Rajin Ila buat bingka. Yah gak xbrapo pdai nak buat kuih muih ni...mst sdap tu...;)

    ReplyDelete
  2. try buat yah...ila pn baru duk blaja2 hehe....buat yg senang2 jer

    ReplyDelete