Friday, 10 January 2014

~ Dapurku : Puding Lapis Biskut

Sbenarnya puding ni dah lama buat....cuma belum masukkan dalam blog je, terlepas pandang hehe....ok la kan....dapat kongsi2 resepi nga member2....mana yang ada banyak stok biskut cream crackers tu boleh la cuba. 


Puding Lapis Biskut

1 1/2 cmb serbuk agar-agar
4 cawan air
1 cawan susu cair
1 cawan gula
2 biji telur - kacau sebati + sedikit vanilla
3 cmb tepung kastad - dilarut dengan sedikit air
Biskut cream crackers secukupnya (biskut marrie pun boley)


Caranya:
Masak agar-agar bersama air hingga larut.
Masukkan gula, bila dah mendidih masukkan susu cair & telur.
Kemudian masukkan bancuhan tepung kastad.
Sentiasa kacau hingga mendidih & pekat, tutup api.
Biskut tadi tak perlu patahkan.....susun je dalam bekas / loyang, 
kemudian sendukkan adunan kastad tadi ke atas lapisan biskut sampai menutupi biskut. 
Ulang sampai adunan habis.
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais.


Hati-hati kadang2 biskut tu naik ke atas semua bila dah siap melapis....tak tau apa masalah. Kadang2 ok jer.....tapi yang penting rasanya sedappppp hihihi :-)

No comments:

Post a Comment