Saturday, 30 November 2013

~ Dapurku : Asam Pedas Ayam & Ayam Blackpaper

Pening kadang2 mikir menu ape nak masak utk lunch.....tanya asben pun mesti jwpan die.. "masak je ape2...abg makan"....kadang2 ada jgk die bagi idea, time die tringin nak makan itu ini.

Tapi hari ni, asben yg beli lauk pauk....aku masak je....die beli ikan tongkol putih, ikan cencaru (ike kronge) & kelapa parut. Ayam dh ada dlm peti ais.....so masak jela kari ikan tongkol & ayam blackpaper. Tapi utk entry ni nak share resepi Asam Pedas Ayam (lauk smalam) & Ayam Blackpaper. Kari ikan tongkol dah biasa sangat....so xyah la hehe....

Resepi Asam Pedas Ayam ni blajar nga my mom......slalu masak asam pedas ikan kan, cer try ayam plak...sedapppp beb..!!



Asam Pedas Ayam

Ayam - potong2
Bahan blend : 1 bj bwg putih, bwg merah, cili kering, kunyit & sedikit halia
Bahan diketuk : 1 btg serai & sdikit lengkuas
1/2 biji bwg besar - hiris kasar
1/2 biji buah tomato - potong2
Bendi & daun kesum, bunga kantan (kalau ada)
Sedikit asam jawa - sebab xguna asam keping

Masak je bahan2 blend dgn air secukupnya brsama bahan2 yg diketuk & bwg besar.
Dah mndidih masukkan ayam, garam dan semua bahan2. Masak smpai ayam cukup masak.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Ok...yg nie resepi ayam blacpaper aku hentam jer ikut suka....tp hasilnya sangat2 sedap hihi...ringkas sangat2...







Ayam Blackpaper

Ayam - potong ikut suka then goreng skejap, jgn sampai garing nt xsedap....keras
Bahan tumbuk halus : 2 bj bwg putih, 4 bj bwg merah & sedikit halia
Lada hitam secukupnya - tumbuk & gaul dgn sdikit air
Serbuk lada hitam / blackpaper
1 sudu tepung jagung - bancuh dgn sdikit air

Tumis bahan2 tumbuk sampai naik bau....takmau garing yer. 
Pastu masukkan lada hitam, goreng smpai mndidih.
Masukkan garam & gula....air boleh tambah jika trlalu kering.
Tambah sedikit serbuk blackpaper. 
Then masukkan bancuhan tpg jagung utk pekatkan kuah.
Ikut citarasa msg2....ada yg tak nak kuah pekat, jangan masukkan tpg jagung.
Akhir skali masukkan ayam....gaul sebati sampai masak.

Cuba la.....resepi ringkas tapi sedap.



No comments:

Post a Comment