Ermmm...mcm biase nk masuk tghari je mesti fikir psl lauk ape nak masak tuk lunch. Dlm priuk ada balance ikan tongkol rebus, balance wat masak kari beberapa hr lepas.
So...tanpa ragu2, akan ku masak ikan itu sbg masak merah / sambal huhuhu......skrg nak masak lauk byk2 atau lauk yg rumit2 mmg payah....sbb si kecik ni xbleh tggal lame2....mesti mrengek je nak suh ada dekat nga die....manje btul...mcm ni le ada anak kecik kan....sabor jela. Tak masak tak berisi la perut ku......nak xnak kena la pandai2 umpan si kecik tu....mcm2 benda bg die main, bagi die leka.....kejap pun jadila asal dapat masak.....makan nnti lain cite hehehe...
IKAN TONGKOL MASAK MERAH
Lauk simple tapi sedap di makan nga nasi panas2......bendi tu saje je tambah tgok ada lam peti ais 5 biji jer. Nak goreng sikit sgt, so campak la dlm ni......nasib la kau bendi......
Senang jer....ikan tongkol tu rebus & goreng sebentar.....
Blender bwg putih, bwg merah / bwg besar, halia & cili kering. Pastu tumis dlm minyak bekas goreng ikan td. Tumis smpai pecah minyak.....masukkan bwg besar, garam, gula, air untuk kuah, ikan & bendi (watak tambahan). Lau ada cili merah, hiris2 masukkan skali. Masak sampai bendi tu masak yer. Siappp....!!!!
IKAN SINGGANG
Saya jarang msk ikan singgang sbb asben xbape suke, lau daging singgang die suke.....tp sbb tringin sgt dah lame xmakan....buat laaa....hehehe
Yg ni teramat la mudah....campak je semua bahan dlm priuk.
Ikan
Bahan dihiris - bwg putih, bwg merah, lengkuas
Cili padi
Garam & air
Asam gelugor
Cili kering - hiris kasar
Lau ore klate mkn lauk singgang ni mesti ada budu kan.....
Selamat menjamu selera.... :-)
sedapnya....nk try la...
ReplyDeletesila2....ringkas tp sedap :-)
ReplyDeleteila, wat ayam papik marvelous...
ReplyDeletehuhu....sa try dh? senang kan....sedap, blh tukar2 wat ikan papik, sotong papik, udang pn blh...
ReplyDelete